Därför är zink viktigt för huden

Av Mikaela Bjerring | 


Zink är en antioxidant som spelar en nyckelroll för en lång rad kroppsfunktioner. Inte minst är mineralet ett viktigt näringsämne för vårt största organ huden.

Därför är zink viktigt för huden

Kort om zink

Huvudfunktionen hos zink är att stödja och möjliggöra enzymreaktioner som i sin tur påverkar en mängd viktiga kroppsfunktioner. Man känner till mer än 300 metallhaltiga enzymer som är zinkberoende för att kunna utföra sina uppgifter (1). Zink behövs bland annat för en välfungerande matsmältning och för omsättning av kolhydrater, protein och fett. Mineralet har även en betydelse för ett normalt fungerande immunsystem, för kognitiva funktioner, DNA-syntes, fertilitet, reproduktion och mycket annat. Det är även ett viktigt näringsämne för håret, naglarna och huden. Faktum är att zink brukar kallas för hudens mineral, vilket jag tänkte fokusera på i det här inlägget.

Därför är zink viktigt för huden

Zink skyddar cellerna mot oxidativ stress och har betydelse för bildandet av nya hudceller. Huden är faktiskt ett av de organ som innehåller mest zink och som snabbt reagerar på låga nivåer. Det vanligaste och tydligaste symtomet på zinkbrist är hudförändringar (1). Brist kan orsaka eller bidra till dålig sårläkning, känslig hud, akne, eksem, hudsprickor, bölder, rosacea, psoriasis och andra hudsjukdomar. Man kan även uppleva mildare symtom som yttorrhet och att huden upplevs irriterad, glåmig och livlös. Lider man av hudproblem så bör man alltså kolla upp sina zinknivåer.

Alla hudskikt är beroende av zink

Huden består av 3 hudskikt som alla är beroende av att det finns tillräckligt med zink tillgängligt (2).

Överhuden (epidermis) är det yttersta hudlagret som skyddar oss mot föroreningar, bakterier och vätskeförlust. Överhudens fem skikt förnyas på 3-4 veckor och består till cirka 95 procent av keratinocyter som behöver olika zinkhaltiga enzymer för att bilda keratin.

Läderhuden (dermis) är ett tjockt, elastiskt och fast mellanlager av huden som består av två skikt. Här finns blodkärl, lymfkärl, svettkörtlar, nerver, talgkörtlar och hårsäcker. Proteinerna elastin och kollagen ger huden styrka och elasticitet. Läderhuden består även av vita blodkroppar som skyddar kroppen mot bakterier och andra skadliga mikrober. Zink behövs för att vita blodkroppar ska kunna bildas. Zinkhaltiga enzymer har också betydelse för att vita blodkroppar ska kunna bryta ner skadliga mikroorganismer och tillämpa enzymreaktioner utan att orsaka kronisk inflammation.

Underhuden (hypodermis) binder huden till den underliggande vävnaden och fungerar samtidigt som isolering och stötdämpning för kroppen. Här hittar man fettceller, fibroblaster, blodkärl och vita blodkroppar som redan nämt är beroende av zink. Dessutom sänder alla celler i huden ut olika zinktransportörer (ZIP), som spelar olika roller vid produktionen av inflammatoriska cytokiner, uppbyggnad av nya celler osv.

Zink som kosttillskott

Om man har låga nivåer av zink och vill komplettera sin kost med ett kosttillskott så ska man se till att välja rätt. Många zinktillskott innehåller nämligen oorganiska former som kroppen har svårt att tillgodogöra sig. WellAware zinktabletter innehåller två former av zink – zinkglukonat och zinkcitrat som båda har en hög biotillgänglighet som kroppen lätt kan ta upp och utnyttja.

 

Källor och Referenser:

(1) Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract. 2014; 2014: 709152. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/

(2) Zinc and Skin Disorders. Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 199. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852775/


Äldre inlägg Nyare inlägg

Lämna en kommentar

Alla kommentarer genomgår en kontroll innan de publiceras.