Magnesium - en mångsidig mineral

magnesium
Magnesium är en mineral med många funktioner. I detta inlägg djupdyker vi i dess funktioner och varför det är en sådant viktigt mineral. 
Vad är magnesium

Magnesium är ett näringsämne som kroppen behöver för att kunna fullgöra en rad viktiga funktioner i vår kropp. Magnesium deltar bland annat i metabola processer som gör att vi kan tillgodo göra oss näringsämnen ifrån maten. Magnesium är även viktigt för en normal muskelfunktion. 

Kroppen innehåller ca 2 matskedar magnesium, varav hälften finns i skelettet. Förutom i skelettet finns magnesium också i våra muskler och nerver. När vi anstränger musklerna som vid ett hårt träningspass, ökar behöver av magnesium. Förutom träning minskar stress, vätskedrivande medel och alkohol våra magnesiumnivåer, även fett och raffinerad mat har en negativ påverkan på halten magnesium vi har i kroppen. För att återfå en normal magnesiumbalans behöver intaget då öka. 

Vad har magnesium för funktion

Enligt EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet  har magnesium följande funktioner:
- Magnesium bidrar till en minskad trötthet och utmattning
- Magnesium bidrar till elektrolytbalansen 
- Magnesium bidrar till normal energiomsättning
- Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion
- Magnesium bidrar till normal muskelfunktion
- Magnesium bidrar till normal proteinsyntes
- Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion
- Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder
- Magnesium har en roll i celldelningsprocessen 
 
Hur får jag i mig magnesium

Vi kan öka vårt magnesiumintag med magnesium rik mat. Mat rik på magnesium är framför allt gröna bladgrönsaker så som spenat, mangold, kålväxter, men också bönor, ärtväxter, cashewnötter och fullkornsprodukter. Kosttillskott av magnesium är också vanligt förekommande. 

Brist på magnesium är idag ovanligt men kan leda till benskörhet och muskelsvagheter. Brister på mineralet kan också ge neurologiska besvär, man har bland annat sett ett samband mellan magnesiumbrist och migrän. Du kan också få psykiska besvär som depression eller mental trötthet. 


Nyare inlägg

Lämna en kommentar

Alla kommentarer genomgår en kontroll innan de publiceras.