Nypon + MSM + C-vitamin för ledhälsan

av Mikaela Bjerring | 

D
et finns många faktorer som påverkar ledernas funktion. 
Motion, bra kost och en generellt sund livsstil är av stor betydelse. Sen finns det även vissa näringsämnen som är extra intressanta när det kommer till att stödja ledhälsan och rörligheten.

Nypon + MSM + C-vitamin för ledhälsan

Ledernas uppbyggnad

Lederna utgörs av de delar av skelettet där två eller flera ben möts. Benytorna som möter varandra kallas ledytor. Ofta är det ena benets ledyta formad som en grop, medan det andra benets ledyta är rundad. Det gör att de kan förflytta sig smidigt i förhållande till varandra. På benändarnas kontaktytor finns ledbrosk som ger stötdämpning och bättre passform. Runt leden finns även ledkapseln, en skyddande hinna av bindväv som innehåller ledvätska. Denna förhindrar förskjutning av leden och bidrar med stabilitet. Det finns även senor och ligament integrerade i ledkapseln som håller ihop leden och ger en extra förstärkning. Dessutom ger muskler ytterligare stabilitet.

När det kommer till att stödja lederna och rörligheten så finns det som nämnt vissa näringsämnen som är extra intressanta för att minska inflammation och förslitning. Inte minst har nypon fått mycket uppmärksamhet på senare år när det gäller ledhälsan. WellAware nyponkapslar innehåller högkoncentrerat nyponpulver tillsammans med C-vitamin, MSM och svartpepparextrakt (piperin). En produkt som är speciellt framtagen för att stödja lederna.

Nypon

Nypon är rikt på C-vitamin, där 100 g torkade nypon innehåller ungefär 1700–2 000 mg. Vidare hittar man B-vitaminer, eterisk olja, pektin, garvämne, växtsteroler, fruktsyror, flavonoider och karoten, ett provitamin som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Det finns även betydande mängder mineraler så som kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, kisel, jod, bor, mangan, krom, selen och molybden.

Nypon innehåller även det unika ämnet GOPO (galaktolipid), som de senaste 10 åren fått mycket uppmärksamhet. Det är ett ämne som man sett kunna bidra till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder (1) (2). Man tror att detta beror på att galaktolipiderna tas upp i de vita blodkropparnas cellmembran, vilket i sin tur gör att färre vita blodkroppar tar sig fram till det inflammerade området som då leder till minskad inflammation. Nyponpulver har därför kommit att bli ett uppskattat kosttillskott för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder.

MSM

Organiskt svavel (MSM) finns överallt i naturen och är kroppens åttonde mest förekommande ämne. Cirka 0,25 % av kroppsvikten utgörs av svavel. Mineralet finns i all vävnad, speciellt i proteinrika sådana och förekommer rikligt i kollagen och keratin som ger stadga, styrka och flexibilitet åt bland annat bindväv, skelett, muskler och leder. MSM förekommer därför ofta som ingrediens i kosttillskott som är ämnade för att gynna ledhälsan, minska smärta, stelhet och inflammation.

C-vitamin

C-vitamin har många viktiga uppgifter i kroppen. Vitaminet är känt som en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress som fria radikaler orsakar. Vidare bidrar C-vitamin till järnupptaget, normal funktion av immunsystemet, nervsystemet och energiomsättningen. Det har en betydelse för normal psykologisk funktion och bidrar till att minska trötthet och utmattning. När det kommer till ledhälsan är C-vitamin nödvändigt för kollagenbildningen som har betydelse för normal funktion och produktion av benvävnad, brosk och annan stödjevävnad i kroppen. Dessutom förbättrar C-vitaminet upptaget och effektiviteten av MSM.

Denna trio ingår som nämnt i WellAwares nyponkapslar för leder och rörlighet. Dessutom är svartpepparextrakt (piperin) tillsatt för bättre näringsupptag i tarmen. WellAwares Nypon + MSM + C finns att köpa här.

 

Källor och Referenser:

(1) Ginnerup-Nielsen E1, Christensen R1, Bliddal H1, Zangger G1, Hansen L1, Henriksen M2. 2015. Improved gait in persons with knee related mobility limitations by a rosehip food supplement: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Siencedirect.  https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2015.07.001

(2) E.M. Debbi, G. Agar, G. Fichman, Y.B. Ziv, R. Kardosh, N. Halperin, A. Elbaz, Y. Beer, R. Debi. 2011. Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study. BMC Complement Altern Med. https://doi.org/10.1186/1472-6882-11-50


Äldre inlägg Nyare inlägg

Lämna en kommentar

Alla kommentarer genomgår en kontroll innan de publiceras.