Vikten av att få i sig D-vitamin under vinterhalvåret

av  |
Solen är vår största källa till D-vitamin, men under vinterhalvåret har vi inte möjlighet att tillgodose vårt behov av vitaminet den vägen. Istället är vi beroende av att få i oss tillräckligt genom kosten för att inte utveckla brist.


Vad är D-vitamin?

D-vitamin räknas till våra fettlösliga vitaminer, men är egentligen ett steroidhormon. D-vitaminet har en stor inverkan på vårt välmående eftersom det påverkar hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Det finns två former av D-vitamin där man skiljer på D3 (kolekalciferol) och D2 (ergokalciferol). D3 är den form som vi människor kan bilda i huden vid solexponering. D3 finns även i en handfull animaliska livsmedel och lav som används för att utvinna vegansk D3. D2 är den vegetabiliska formen av vitaminet som finns i växter som vissa svampar. Både D2 och D3 höjer D-vitaminnivån i blodet, men D3 är utan tvekan den bästa formen eftersom vi kan tillgodogöra oss den bättre.

D-vitaminets funktion i kroppen

D-vitamin har betydelse för många viktiga kroppsfunktioner. För att ge några exempel har D-vitamin har en viktig roll i kroppens celldelningprocess. Eftersom D-vitamin behövs för normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor i kroppen har det betydelse för att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion, tänder och normala kalciumnivåer i blodet. En av D-vitaminets mest omtalade funktioner i kroppen är utan tvekan vitaminets betydelse för ett normalt fungerande immunsystem.

Hur får vi i oss D-vitamin?

Solen är som nämnt vår bästa källa till D-vitamin. För att vi ska kunna producera vårt eget D-vitamin behöver vår hud exponeras för solens UVB-strålar. Det är bara under sommaren när solen står högt som kroppen kan producera eget D-vitamin i nämnvärda mängder den vägen. När solen står lågt under vinterhalvåret filtreras dessa strålar bort i atmosfären. Mörkhyade människor och äldre har en nedsatt förmåga att bilda D-vitamin från solexponering. När vi inte kan tillgodogöra oss vitaminet via solen är vi beroende av att få i oss tillräckligt via kosten för att inte utveckla brist.

Livsmedel som innehåller D-vitamin är till exempel fet fisk som lax, sill och makrill, samt D-vitaminberikade mejeriprodukter. Svamp som kantareller och Karl Johan innehåller en viss mängd D-vitamin av den vegetabiliska formen D2. Får man inte i sig tillräckligt via kosten kan man komplettera med ett D-vitamintillskott.

 


Äldre inlägg Nyare inlägg

Lämna en kommentar

Alla kommentarer genomgår en kontroll innan de publiceras.