Belly Digezyme med matsmältningsenzymer

av  | 

WellAware Belly Digezyme
är ett vegetabiliskt tillskott med enzymer som stödjer matsmältningen och näringsupptaget. Enzymerna som ingår är proteas, laktas, amylas, lipas och cellulas som hjälper kroppen att bryta ner proteiner, kolhydrater, fett och fibrer. När det finns tillräckligt med enzymer närvarande blir näringsupptaget bättre, samtidigt som risken för mag-tarmproblem minskar.


Vad är enzymer?

Enzymer fungerar som katalysatorer, som skapar eller bryter ned kemiska bindningar och påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer kan delas in i 3 grupper – metaboliska enzymer, matenzymer och matsmältningsenzymer.

Alla våra celler, vävnader och organ fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för en bra mag-tarmfunktion, att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.

Matsmältningsenzymer

I kroppen produceras matsmältningsenzymer som har till uppgift att bryta ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att de kan tas upp av kroppen.

  • Proteas hjälper kroppen att bryta ner proteiner.
  • Laktas hjälper till att bryta ner laktos, ett protein som finns i mjölkprodukter.
  • Amylas hjälper till att bryta ner kolhydrater.
  • Cellulas hjälper till att bryta ner cellulosa, en växtfiber som finns i frukt och grönsaker.
  • Lipas hjälper till att bryta ner lipider som finns i fett.

Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen. Därefter fortsätter dom in i blodomloppet för vidare transport runt om i kroppen där det används som byggstenar och energi. Förutom enzymer behöver vi även galla och vår sura magsyra för att bryta ner maten ordentligt.

Matenzymer

Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte spjälkningen helt på egen hand. Vi behöver även matenzymer som finns i vår kost. Matenzymerna spelar en stor roll i nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom så avlastas matsmältningsenzymerna. Då finns det mer utrymme för matsmältningsenzymerna att istället stödja de metaboliska enzymerna som nämnt behövs för våra celler, vävnader och organ.

Brist på enzymer

Brist på enzymer kan orsaka problem. Man kan till exempel känna av uppblåsthet, magknip, hård eller lös mage, gaser och gallproblem. Det kan förekomma onedbrutna rester av mat vid tarmtömning och man kan uppleva svårigheter med att smälta fett och kött. Det kan också orsaka inflammation, överväxt av bakterier, svamp eller parasiter. Man kan uppleva blodsockerstörningar, trötthet efter maten, sömnstörningar och hudproblem.

Med åldern försämras kroppens produktion av matsmältningsenzymer. Näringsfattig kost, obalanserad tarmflora, mag- och tarmrelaterade problem, stress och att man inte tuggar maten tillräckligt påverkar också matsmältningen negativt. 

Att tillgodo se kroppens enzymbehov

För en bra matsmältning och näringsupptag är det alltså viktigt att både få i sig tillräckligt med matenzymer från kosten och att det finns tillräckligt med matsmältningsenzymer tillgängligt. Mycket av de enzymer som finns i vår mat går förlorade vid tillagningen eftersom de är värmekänsliga och förstörs vid upphettning över 40 grader. Det ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer för att kompensera.

Ät en kost som är rik på enzymer så som frukt och grönt i form av råkost. Inkludera gärna fermenterad mat och greens som spannmålsgräs och alger som är rika på matenzymer. Bittra smaker är även bra eftersom det triggar igång saltsyreproduktionen och påverkar matsmältningen på ett positivt sätt. Vid behov kan man även komplettera med ett kosttillskott av matsmältningsenzymer som Belly Digezyme.


Älterer Post Neuerer Post

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen