C-vitamin – en viktig antioxidant

av Mikaela Bjerring |

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som går under det vetenskapliga namnet askorbinsyra. Det fungerar som en kraftfull antioxidant och har betydelse för en lång rad funktioner i kroppen.

 

C-vitaminets betydelse för hälsan

C-vitamin är ett mycket mångsidigt näringsämne som spelar en viktig roll i en mängd olika system och processer. Allt från att öka järnupptaget, minska trötthet och utmattning till normal kollagenbildning. C-vitamin har även en betydelse för normal funktion av nervsystemet, energiomsättningen och vår psykologiska funktion. Det är med andra ord ett näringsämne som är viktigt för vår hälsa inifrån och ut. Mest känt är nog vitaminets betydelse för ett normalt fungerande immunsystem och som en viktig antioxidant som skyddar våra celler från oxidativ stress.

Antioxidanter och fria radikaler

Antioxidanter är en grupp naturliga ämnen som spelar en central roll för hälsan genom att skydda våra celler. De hjälper till att neutralisera fria radikaler, vilket motverkar oxidativ stress som orsakar skador på våra celler och vävnader. För mycket fria radikaler kan därmed påskynda åldringsprocessen och ge upphov till sjukdomar.

I kroppen bildas fria radikaler när syre omsätts. Bildningen av dessa reaktiva ämnen är alltså en naturlig process i kroppen och en liten mängd är inte skadlig, utan till och med nödvändigt för vårt immunförsvar. Bildas det däremot för mycket fria radikaler kan det uppstå så kallad oxidativ stress som nämnt skadar våra celler och vävnader, däribland arvsmassan (DNA). Mängden fria radikaler ökar när kroppen utsätts för stress, sjukdom, infektioner, hårt fysiskt arbete, miljögifter, solning och tobaksrök. Det är därför nödvändigt med tillräckligt av antioxidanter för att motverka den skadliga verkan. Vissa typer av antioxidanter kan kroppen producera själv, medan andra behöver tillföras via kosten som till exempel C-vitamin.

Att få i sig tillräckligt med C-vitamin

De flesta djur kan tillverka eget C-vitamin från glukos. Människan och vissa djur som apor, marsvin, lemurer och fladdermöss har dock inte den förmågan. Det beror på att vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för tillverkningen. Det betyder att det är essentiellt att vi får i oss tillräckligt via kosten varje dag för att inte få brist.

Se till att äta rikligt med C-vitaminrika frukter och grönsaker. Man ska även vara medveten om att C-vitamin är värmekänsligt och förstörs vid långvarig eller upprepad uppvärmning. Att äta en del råkost dagligen är därmed en bra idé. Vid behov kan man även komplettera med ett tillskott. Wellaware C-vitaminpulver är ren askorbinsyra i pulverform som enkelt kan blandas med vatten eller annan valfri dryck som till exempel en smoothie. Ett pulver gör det även lätt att dela upp sitt intag över dagen. 1 krm ger 1000 mg C-vitamin så en burk räcker till hela 250 doser av 1000 mg.

 

Källor och Referenser:

Vitamin C as an Antioxidant: Evaluation of Its Role in Disease Prevention. 2003 Feb;22(1):18-35. doi: 10.1080/07315724.2003.10719272. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569111/

Vitamin C and Immune Function. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/


Älterer Post Neuerer Post

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen