C-vitamindryck från WellAware

av Mikaela Bjerring | 

Idag lanserar WellAware en ny produkt i sitt sortiment, en kolsyrad C-vitamindryck med en frisk smak av grapefrukt och lemonad. Den är vegan, fri från socker och förutom C-vitamin innehåller den även zink, vitamin B6, vitamin B12 och D-vitamin.

WellAware C-vitamindryck är en mycket välsmakande näringsdryck rik på antioxidanter med C-vitamin i spetsen. Här följer lite kort om de vitaminer och mineraler som ingår. Samtliga hälsopåståenden som jag tagit med här är godkända av EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet).

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som även går under det vetenskapliga namnet askorbinsyra. Vitaminet har blivit väl studerat och idag vet man att det är involverat i många viktiga kroppsfunktioner. Till exempel bidrar C-vitamin till normal kollagenbildning som bland annat har betydelse för huden, brosket, tänderna, tandköttet, benstommen och blodkärlen. Som antioxidant skyddar C-vitamin cellerna mot oxidativ stress och bidrar till immunsystemets normala funktion. Vidare är det ett näringsämne som bidrar till normal psykologisk funktion, nervsystemet och hjälper till att minska trötthet och utmattning.

zink ingår i 100-tals viktiga kroppsprocesser, med huvudfunktionen att stödja och möjliggöra enzymreaktioner. Det är ett viktigt mineral för matsmältningen eftersom det behövs för normal omsättning av kolhydrater, protein, fett och A-vitamin. Zink bidrar även till immunsystemets normala funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att bibehålla friskt hår, hud och naglar. Vidare är zink involverat i den kognitiva funktionen och DNA-syntesen bara för att nämna några områden.

Vitamin B6 som har det vetenskapliga namnet Pyridoxin är ett vattenlösligt vitamin. Det medverkar vid hormonregleringen, hjälper till vid bildandet av röda blodkroppar och bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. Det är även en viktig beståndsdel för nervsystemet, den psykologiska funktionen och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Vitamin B12 även kallat kobalamin är det mest komplexa vitaminet rent kemiskt. Vitamin B12 bidrar till normal funktion av energiomsättningen, nervsystemet och immunsystemet. Det har en roll i celldelningsprocessen, homocysteinomsättningen och vid bildningen av röda blodkroppar. Det har även en betydelse för vår psykologiska funktion och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

D-vitamin vårt ”solskensvitamin” tillhör de fettlösliga vitaminerna och räknas även som en steoridhormon. D-vitamin har bland annat betydelse för ett normalt fungerande immunsystem och celldelningsprocessen i kroppen. Eftersom D-vitamin behövs för normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, har vitaminet en betydande roll för musklernas funktion, friska tänder och en stark benstomme.


Älterer Post Neuerer Post

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen