Aminosyror WellAware

5 tips till förbättrad träning med aminosyror

Det muskelprotein som finns i vår kropp är uppbyggt av 20 olika aminosyror. Nio av dessa är essentiella aminosyror (EEA), och resterande är icke-essentiella aminosyror. Kortfattat kategoriseras de olika aminosyrorna utifrån om kroppen själv kan skapa dem, eller om vi behöver få i oss dem via vår kost.


I denna artikel förklarar vi mer ingående vad aminosyror är, och hur de kan hjälpa dig förbättra din träning.

Artikeln i korthet

Kort om aminosyror

Ofta jämställs aminosyrorna och protein med varandra, men riktigt samma sak är de faktiskt inte. Faktum är att aminosyror istället är de länkar som binder samman den kedja som proteinet består av.


När vi får i oss proteiner via vår kost, omvandlas dessa till aminosyror i vår tarm. Från tarmen tas aminosyrorna sedan upp av kroppen, och bildar i sin tur muskelprotein.


Skillnaden mellan protein och aminosyror som tillskott är med andra ord att aminosyrornas fria form kan absorberas av blodet direkt, och behöver inte färdas till tarmen för att brytas ner och komma till nytta i kroppen.

Aminosyror WellAware

Essentiella aminosyror (EAA)

De essentiella aminosyrorna behöver intas via vår kost eller genom tillskott, då kroppen inte kan skapa dessa på egen hand.


Det finns nio essentiella aminosyror:

 • Fenylalanin
 • Histidin
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin
Aminosyror WellAware

Icke-essentiella aminosyror (NEAA)

De icke-essentiella aminosyrorna kan kroppen själv producera, men dessa får du vanligtvis i dig om du äter en varierad och näringsrik kost. Trots att kroppen kan skapa de icke-essentiella aminosyrorna själv, kan brist på de essentiella aminosyrorna dock leda till att kroppen får svårt att skapa de icke-essentiella, eftersom de essentiella aminosyrorna krävs i tillverkningsprocess av dessa.


De icke-essentiella aminosyrorna är:

 • Alanin
 • Arginin
 • Asparagin
 • Asparaginsyra
 • Cystein
 • Glutamin
 • Glutaminsyra
 • Glycin
 • Prolin
 • Serin
 • Tyrosin
Aminosyror WellAware

Branched-chain amino acids (BCAA)

Kanske har du även hört om BCAA, eller grenade aminosyror som de kallas på svenska, och undrar vad skillnaden är mellan BCAA och EEA, samt NEAA?


BCAA är samma sak som EEA, men består endast av tre (av nio) av de essentiella aminosyrorna. I muskelproteinet utgör dessa tre aminosyror nästan hela 40%.


De tre essentiella aminosyrorna som utgör BCAA är:

 • Leucin
 • Isoleucin
 • Valin

Ska du välja aminosyror eller proteinpulver?

Det finns en mängd olika varianter av proteinpulver och anledningarna till att många använder tillskottet idag varierar. I regel vågar vi dock påstå att proteinpulver oftast används för att hjälpa kroppen att snabbare öka i muskelmassa i samband med träning.


När du dricker din shake efter ett hårt träningspass är syftet att förse kroppen med bränsle som främjar muskeltillväxten. Att byta ut proteinshaken mot aminosyror kan ge dig samma resultat, men även ge dig ännu fler och bättre fördelar.


Börjar du använda tillskott i form av aminosyror i samband med din träning, kommer du inte bara ta del av fördelar som gör att din kropp får i sig mer proteiner, utan kommer även märka andra positiva effekter på din hälsa i helhet.


Idag får vissa personer inte i sig alla viktiga näringsämnen som behövs varje dag på grund av bristande kostvanor. Det är därför bra att komplettera med de viktiga näringsämnena som kroppen behöver. Det ska dock tilläggas att tillskott är bra för att få i sig det där lilla extra, men de går inte att byta ut mot en varierad kost.


Nedan har vi listat fem anledningar till varför och hur din träning kan förbättras med hjälp av aminosyror.

Aminosyror WellAware

5 anledningar till att välja aminosyror

Om du vill bygga muskler är aminosyror avgörande, då de fungerar som byggstenar till muskelproteinet i kroppen. Du som inte får i dig tillräckligt med proteiner och aminosyror via kosten bör definitivt överväga att använda tillskott för att säkerställa att din kropp förses med dessa viktiga ämnen.


Även du som tränar kan behöva extra tillskott av protein och aminosyror för att få bästa möjliga återhämtning och uppbyggnad av dina muskler. Att ta BCAA eller EAA innan ditt träningspass kan nämligen ha en positiv effekt på proteinsyntesen, och vid intag efter ditt träningspass kan det hjälpa till att förhindra muskelnedbrytning i samband med styrketräning.


Dessa är våra topp fem anledningar till att välja aminosyror i samband med din träning:

1. Kroppen absorberar aminosyror snabbare

När du äter protein behöver det omvandlas till aminosyror innan det kan absorberas och användas av kroppen. Eftersom aminosyrorna redan är "fria" i sin form behöver dessa inte brytas ned, utan kan istället absorberas av kroppen direkt.


Det protein som du får i dig via kosten i form av fisk, kött, sojabönor eller kyckling etc., kan ta upp till hela fyra timmar för kroppen att bryta ner och absorbera. Genom att välja kosttillskott i form av BCAA eller EAA, behöver inte aminosyrorna omvandlas i kroppen. Istället kan du ta tillskottet när kroppen behöver det som mest, då det absorberas inom loppet av endast 30 minuter.

2. Aminosyror ger mer energi under träningen

Glykogen är ett ämne som används som energikälla av dina muskler under ditt pass. När du tränar hårt och under en längre stund börjar kroppens energi så småningom ta slut, och istället börjar en process som bryter ner muskelproteinet när dina glykogendepåer sinar.


BCAA:s påverkan på kroppen under träning har de senaste åren studerats mer och mer. Flera resultat har visat att användning av BCAA under din träning kan göra att kroppen förses med energi som snabbt kan användas och nyttjas av kroppen. Detta i sin tur ger dig mer energi och motverkar muskeltrötthet.


Skillnaden mellan den energi du får från BCAA och vanlig energidryck, är att energin från BCAA kommer från aminosyror och inte koffein. Om du dricker energidryck innan eller under ditt pass kan du snabbt känna att kroppen får en boost av energi, men du kommer även märka av biverkningar såsom till exempel skakiga händer, och så småningom även en krasch i energinivå.


Väljer du istället tillskott i form av aminosyror slipper du dessa biverkningar. Aminosyrorna förser nämligen din kropp med mer bestående och stabil energi som varar längre än koffeinet.


Karnitin är ytterligare en aminosyra som bidrar till ökad energi under träningspasset, då den hjälper kroppen i processen av att omvandla fett till energi.

3. Förbättrad prestanda och återhämtning

BCAA består, som tidigare nämnt, av tre essentiella aminosyror: leucin, valin och isoleucin. I tidigare studier har forskningen visat att dessa aminosyror har egenskaper som faktiskt kan stärka din uthållighet under träning och förbättra musklernas återhämtning efter passet.


Med hjälp av BCAA ökar proteinsyntesen i kroppen. Till skillnad från protein består BCAA av fria aminosyror, vilka hjälper kroppen att bygga upp musklerna direkt efter nedbrytning. Kroppen kan helt enkelt använda aminosyrorna för att bygga upp musklerna direkt, innan de bryts ner.

Aminosyror WellAware

4. Ökad förbränning av fett och bygga muskler

Det finns flera olika aminosyror som även främjar viktnedgång och fettförbränning på olika sätt. Lysin är ett exempel på en aminosyra som kan bidra till förbättrad prestanda under träningen, då den bidrar till förbränningen av fett. Genom att ta tillskott som innehåller lysin kan du öka chanserna att gå ner i vikt, samtidigt som du ökar i muskelmassa. Tänk dock på att om muskelmassan ökar i takt med att du går ner i fettmassa, kan din totala kroppsvikt förbli densamma.


Karnitin är en annan aminosyra som har en viktig roll i cellernas mitokondrier. Det är i dessa fettförbränningen i kroppen sker, och de beskrivs ibland som cellernas kraftverk. Karnitin fungerar som en transportör av fettet till mitokondrierna, där fettet sedan kan omvandlas till viktig energi som bidrar till bättre uthållighet under ditt pass.

5. Bättre sömn och sinnesstämning

Tryptofan är en av de aminosyror som äri viktig för oss, då den i kroppen omvandlas till serotonin och melatonin. Dessa två substanser är bland annat väsentliga för vår mentala hälsa, och just serotonin refereras det ofta till som "må-bra-hormonet".


Genom att du får i dig rätt mängd med tryptofan varje dag, är chansen stor att du får ta del av fördelar bättre sömn, avslappning och en stabilare sinnesstämning. Andra exempel på aminosyror som bidrar till bättre mental hälsa är fenylalanin och tyrosin som syntetiserar dopamin.

Några av våra populära produkter

WellAware® är ett svenskt varumärke med ett brett utbud av kosttillskott, hälsokost och träningstillbehör för dig som vill optimera din träning. Alla produkter är tillverkade i svenska fabriker och alltid av högsta möjliga kvalitet. Vi har ett stort fokus på att skapa produkter med naturliga och goda smaker utan artificiella färgämnen.

Vanliga frågor och svar kopplade till "5 tips till förbättrad träning med aminosyror"

Vad hjälper aminosyror och proteiner till med i kroppen?

Att ta tillskott av aminosyror eller proteinpulver hjälper dig som gillar att träna genom att bidra till kroppens muskeluppbyggnad. Förutom att hjälpa musklernas uppbyggnad och återhämtning, bidrar även aminosyrorna till att smälta mat och reparera vävnad.

Hur mycket protein i EAA?

EAA är 100% protein. Man brukar säga att 10 gram EAA per dag bidrar till optimal muskeltillväxt. När du styrketränar ökar även ditt behov av protein per dag för att du effektivt ska kunna bygga muskler och få effektiv återhämtning. EAA bidrar även till att förhindra muskelnedbrytning.

Är aminosyror protein?

Aminosyror är proteinets byggstenar. Om du studerar proteinets sammansättning kommer du se att det ser ut som en kedja, där aminosyrorna är länkarna i denna kedjan. Med andra ord består protein av en sammansättning av aminosyror.

Är proteinpulver farligt för unga?

Det finns ingen åldersgräns idag på vilka som kan eller bör ta proteinpulver. Det viktigaste, som alltid när det kommer till tillskott av olika slag, är att använda sig av sunt förnuft, hålla sig till daglig rekommenderad dos och äta en varierad och näringsrik kost.

MER INSPIRATION