Vad är aminosyror?

Artikel - Juli 2023

Vad är aminosyror? Och vad fyller de för funktion? Aminosyror är av stor betydelse, man kan till och med säga avgörande, om du vill bygga muskler. Eftersom det muskelprotein du har i din kropp är uppbyggt av just aminosyror. Därför måste din kropp ha tillgång till aminosyror för att kunna bygga protein.


Det finns 20 olika aminosyror. Nio av dem är essentiella aminosyror och brukar förkortas EEA. De övriga elva är icke-essentiella aminosyror. De essentiella aminosyrorna måste du få i dig via din kost, medan din kropp själv skapar de icke-essentiella aminosyrorna.


I den här artikeln tittar vi närmare på vad aminosyror är, vad de gör och varför du behöver dem.

Vilka är aminosyrorna?

Alla aminosyror är betydande byggstenar för att din kropp ska kunna tillverka nya proteiner. Och protein är nödvändigt för att du som människa ska kunna fungera och ha din hälsa.


De essentiella aminosyrorna (EAA) är:


 • Histidin
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Valin
 • Fenylalanin
 • Treonin
 • Tryptofan


Barn behöver även få i sig Arginin som bland annat finns i kött, ägg och i många mejeriprodukter.


De icke essentiella aminosyrorna är:


 • Alanin
 • Arginin
 • Asparagin
 • Asparaginsyra
 • Cystein
 • Glutamin
 • Glutaminsyra
 • Glycin
 • Prolin
 • Serin
 • Tyrosin

Aminosyror är en del av proteinsyntesen

Processen när det bildas proteiner i levande celler kallas för proteinsyntesen. Om du hade ett mikroskop och kunde zooma in på protein, för att se på nära håll hur det är sammansatt, skulle du se att det är uppbyggt som en kedja. Varje länk i proteinets kedja består av en aminosyra. Ibland kan det låta som att protein och aminosyror är samma sak, men det är det alltså inte.


Proteinsyntesen i din kropp börjar med att du äter eller dricker, då fyller du på din kropp med proteiner. Dessa proteiner bryts sedan ner till aminosyror när de passerar dina tarmar. Dessa aminosyror tas sedan upp av kroppens system, som använder dem till att skapa nya proteiner.

Det här är en naturlig del av kroppens kretslopp och sköter sig på egen hand så länge du får i dig rätt typ av kost – det vill säga en någorlunda varierad sådan.

Lysine, Aminosyror, WellAware

Skillnad på essentiella och icke-essentiella aminosyror

Din kropp kan själv bilda icke-essentiella aminosyror. Kroppen kan däremot inte tillverka essentiella aminosyror på egen hand. Dessa måste du tillföra via kosten.


Båda typerna av aminosyror är lika viktiga i processen när kroppen tillverkar protein – de är nämligen beroende av varandra.


För att kroppen ska fungera som den ska behöver den alla olika typer av aminosyror – både essentiella och icke-essentiella. Dessutom hör de båda typerna ihop eftersom vissa de essentiella aminosyrorna är som ingredienser i tillverkningen av de icke-essentiella. Alltså kan du, i sällsynta fall, få brist på icke-essentiella aminosyror ifall du inte får i dig tillräckligt av en specifik essentiell aminosyra.


Alla 20 aminosyror spelar en betydande roll för att kroppen ska fungera och ha hälsan.

Kosttillskott med aminosyror

Du kan hitta flera olika kosttillskott med aminosyror på marknaden. BCAA och EAA är två av de vanligaste. Här kan du läsa mer om vad de innebär och vem som kan ha fördel av att använda dem.

BCAA kosttillskott

Du som tränar har kanske fått tips om att använda kosttillskott med BCAA. BCAA står för Branched-Chain Amino Acids (grenade aminosyror på svenska) och består av tre olika essentiella aminosyror: Leucin, Valin och Isoleucin.


Det har visat sig att BCAA är ett effektivt kosttillskott för patienter som lider av skrumplever. Men det är också populärt bland personer som styrketränar eftersom det hjälper till att bygga muskler.


Förhindrar muskelnedbrytning

Det sägs att BCAA kan ge dig bättre uthållighet genom ditt träningspass och att det kan bromsa upp den naturliga muskelnedbrytningen i kroppen. Men det är viktigt att notera att forskarna inte är helt ense om hur effektivt BCAA-tillskott är.


Somliga forskare menar att BCAA kan hjälpa dig som vill få bättre kondition och bygga muskelmassa. Andra forskare menar att detta bara stämmer om du tränar på riktigt hög nivå, alltså som elit.


Om du inte vill ta kosttillskott, men ändå vill få i dig BCAA, kan du se till att få i dig mer protein. Till exempel ägg, fisk, kyckling, kött och bönor är naturligt rika på BCAA.

EAA kosttillskott

Förutom BCAA finns det kosttillskott med EAA. Detta är också populärt bland personer som tränar hårt och som fokuserar på att bygga muskelmassa.
 

När man tar kosttillskott får man i sig aminosyror i fri form, det betyder att de är lättupptagliga för kroppen och når musklerna snabbt. Detta bidrar även till effektiv återhämtning och till muskeluppbyggnad.
 

Att ta EAA-tillskott innan träning kan ha positiv effekt på proteinsyntesen. Särskilt om du tar det på tom mage. Att ta EAA-tillskott efter att du har tränat kan hjälpa till att förhindra muskelnedbrytning om du styrketränar.

6 fakta om aminosyror

De 20 aminosyrorna har många olika uppgifter. Visste du att de också spelar roll för att din kropp ska läka och återhämta sig som den ska? Och att de till exempel bidrar till att du har fungerande matsmältning? Och att de bidrar till att din energitillsättning fungerar som den ska?
 

Här är sex saker som aminosyror gör, som du kanske inte visste:

1. Du kan inte bilda muskelmassa utan protein, och inte bilda protein utan aminosyror.

2. Du behöver aminosyror för att din kropp ska kunna underhålla din muskelmassa.

3. Aminosyror bidrar till ett friskt och starkt skelett.

4. Aminosyror transporterar syre i din kropp.

5. Aminosyror hjälper till att ge din hud, dina naglar och ditt hår bättre elasticitet.

6. Aminosyror bildar insulin, serotonin och adrenalin.

I vilken kost finns aminosyror?

En någorlunda varierad kosthållning är ofta det enda som behövs för att du ska få i dig tillräckligt med aminosyror.
 

Är du en person som tränar extra hårt? Då kan kosttillskott avlasta dina muskler.

Om du har en viss sjukdom kan du behöva ta tillskott av en viss aminosyra. Kom ihåg att alltid konsultera din läkare om du är orolig över att du har brist på aminosyror. Om du är frisk och äter normalt är det troligast att du får i dig tillräckligt med aminosyror när du äter.

Aminosyror från animaliska produkter

Många animaliska produkter innehåller aminosyror:

 • Kött
 • Fisk
 • Mjölkprodukter
 • Ägg

Aminosyror från icke-animaliska produkter

Även du som inte äter kött, fisk eller mejeriprodukter kan få i dig aminosyror genom:

 • Baljväxter
 • Gröna grönsaker
 • Sädesslag
 • Sojaprodukter

Köp aminosyror hos WellAware – fri frakt och snabba leveranser

Om du är på jakt efter kosttillskott med aminosyror kan du hitta ett stort urval här på WellAware. Hos oss handlar du alltid med fri frakt och leveranserna är snabba.
 

Vi tillverkar nästan alla våra kosttillskott i Sverige (våra gummies tillverkas inom EU). Vi vill att du ska få ett så bra upptag av vitaminer och mineraler som möjligt och därför är alla tillskott noga sammansatta – med naturliga och goda smaker och utan konstgjorda färgämnen.
 

För att du ska kunna hitta ett kosttillskott som faller dig i smaken kommer våra olika produkter i olika former: tabletter, kapslar, pulver och tuggvänliga gummies.

Pant på våra burkar

Vi har gått från burk till påse på våra pulverprodukter. Varför? För att minska plats och slippa frakta onödig luft. Visste du att du kan panta alla våra produkter via Bower-appen? Du får riktiga pengar tillbaka.

Bra för miljön, och bra för dig.

Vanliga frågor om: vad är aminosyror?

Vad är aminosyror enkel förklaring?

En väldigt enkel förklaring är att aminosyrorna fungerar som en byggsten för att din kropp ska kunna tillverka protein. Protein, i sin tur, är viktigt för att din kropp ska kunna fungera som den ska.

Vad har aminosyror för uppgift?

Aminosyrorna spelar en betydande roll för att din kropp ska kunna fungera och är alltså nödvändigt för alla människor.


Olika aminosyror har olika egenskaper, vissa hjälper till att bilda serotonin medan till exempel Leucin, Isoleucin och Valin, som tillsammans kallas BCAA (Branched-Chain Amino Acids eller de grenade aminosyrorna) hjälper till att bibehålla befintlig muskelmassa och stimulerar uppbyggnaden av ny muskelmassa.


Det alla 20 aminosyror har gemensamt är att de är nödvändiga för att din kropp ska fungera som den ska.


Att ta tillskott som till exempel EAA eller BCAA är inte nödvändigt för alla, men det är populärt bland personer som tränar hårt.


BCAA-tillskott kan vara lämpligt för dig som vill främja muskelåterhämtning och minska muskelnedbrytning.


EAA är lämpligt om du vill öka proteinsyntesen och muskeluppbyggnad.

Vad finns det aminosyror i?

De icke-essentiella aminosyrorna skapar din kropp på egen hand. De essentiella aminosyrorna däremot får du i dig genom kosten. Ofta får du i dig tillräckligt så länge du har en någorlunda varierad kosthållning.


Essentiella aminosyror finns bland annat i kött, fisk, baljväxter och gröna grönsaker.

Vad betyder EAA och vilka aminosyror är det?

EAA betyder Essential Amino Acids, och är vad vi på svenska kallar essentiella aminosyror.
 

Det finns nio olika essentiella aminosyror.
 

De essentiella aminosyrorna är:

 • Fenylalanin
 • Histidin
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

Hur många aminosyror finns det?

Det finns totalt 20 olika aminosyror i kroppen. Nio är essentiella och elva är icke-essentiella.

De essentiella aminosyrorna får du i dig genom att äta en varierad kost och de icke-essentiella aminosyrorna tillverkas i kroppen.

MER INSPIRATION