Svenskodlat protein WellAware

Gör bättre val av proteinpulver – välj svenskodlat protein

Artikel - December 2022

Protein spelar en betydande roll för oss människor och kan inte ersättas av något annat. Däremot kan det inhämtas från olika källor – och bättre.


För att vi ska ha en chans att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål måste vi halvera den globala konsumtionen av animaliskt protein och mejeriprodukter innan 2050, men även importerade råvaror. För att nå målet, innebär det att vi behöver minska denna konsumtion med 70 % till 2030.


Kanske gör du det redan i köket, dock finns fler bra val att göra – för betydligt fler av oss behöver välja mer växtbaserat. Men vad kan man mer göra? Vi har svaret.

100% svenskodlat protein – 100% bra val

Tränar du, kanske du använder proteinpulver som kosttillskott för få i dig mer protein. Vanligast är Whey-protein och Kasein-protein, vilka båda är mjölkproteiner.


Här finns många svenska alternativ som är ett bättre alternativ än många andra på marknaden, men innebär många gånger viss import och är fortfarande de animaliska proteinerna som vi behöver minska vår konsumtion av.


Så, vad väljer man då om man vill välja ett bättre proteinpulver? Svaret är svenskodlat protein som är växtbaserade.

Vad är svenskodlat protein?

Svenskodlat protein är precis vad det låter som – proteinkällor odlade i Sverige. Ja, vi pratar alltså om veganska alternativ.


WellAwares svenskodlade proteinpulver har inte bara positiva effekter på människors hälsa utan även på planeten, inklusive odlingsjorden och klimatet. Våra proteinpulver lever upp till ursprungsmärkningen "Från Sverige" som används på råvaror, livsmedel och växter som är producerade i Sverige.

Vad innebär märkningen Från Sverige?

Bland annat:

 • All odling ska ha skett i Sverige.
 • I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt.
 • All förädling och packning ska ske i Sverige.

Du gör skillnad genom att välja svenskodlat protein

När du väljer svenskodlat och -producerat protein bidrar du till positiva effekter på planeten, odlingsjorden och klimatet. Samtidigt gynnar du svenska odlare, vars grödor och odlingsmetoder redan från början måste möta högt ställda miljökrav. Genom dina goda val, stöttar du dem att odla mer spannmål med hållbara metoder.


Dessutom bidrar du till mindre användande av vatten vid produktion av proteinet. Det finns ett osynligt, så kallat virtuellt vatten, dolt i livsmedel som man kanske inte tänker på.


För att göra det tydligt, så krävs det 255 liter vatten, för ett glas mjölk på 250 ml. Det vill säga 102 liter vatten per 100 ml mjölk. Livsmedel som ärtor, bönor och andra baljväxter kräver inte alls samma mängder vatten, men viktigt är då att det kommer från Sverige och inte importeras från annat land.


Sen får man inte glömma en av huvudanledningarna till att man faktiskt tar tillskott i form av proteinpulver. Genom våra svenskodlade proteinpulver får du proteiner med samma höga proteinhalt, om inte högre, med minimalt klimatavtryck.

Fördelar med svenskodlat protein:

 • Närproducerat i alla led
 • Kontroll över miljö-  och sociala villkor
 • Miljöteknik – låg energiförbrukning, ingen kemikalieanvändning 
 • Vegetabiliskt, veganskt, icke-animaliskt
 • Högvärdigt, hälsosamt, inga tillsatser
 • Baljväxter innebär klimatsmart odling  
 • Ärter kväveberikar jorden 
 • Stödjer svenskt jordbruk 
 • Återupplivar odling och småskalig industri 
 • All odling och produktion sker inom Sverige  
 • Sverige ställer höga miljökrav 
 • Reducerar plast och transportutrymme  
 • Förpackningarna går att panta 
 • Mindre import av baljväxter och soja

Klimatsmart ur alla aspekter varje steg

WellAwares proteiner på havre och ärter är tillverkade av hållbara grödor som binder kväve och berikar jorden där de växer. Odling av baljväxter har en låg miljöpåverkan och ger ett värdefullt utbyte i form av essentiella aminosyror. Förädlingen till högvärdigt, koncentrerat protein har lett till förnyad efterfrågan på ärtor och en nygammal uppskattning av deras värde. Kul tycker vi – och helt rätt!


När bland annat ärtodlingen i södra Sverige nu får ett uppsving är det en del av vår kulturhistoria som återuppväcks, men i modern tappning. 


Genom att välja våra helsvenska, vegetabiliska proteiner tar du tillsammans med oss ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar värld.  Låt oss berätta mer om våra svenskodlade proteinpulver.

Om Svensk Grön ärta protein och Svensk Gul ärta protein

WellAware ärtprotein är tillverkat i Sverige från svenskodlade ärter och har en proteinhalt på omkring 80% med sitt ursprung helt och hållet i växtriket. 


Ärtprotein är en lättsmält och skonsam proteinkälla för de flesta och kan bidra till god hälsa genom att öka proteinmängden i kosten. Använd det i matlagningen, i brödbaket eller tillsätt det i en smoothie!  


Denna påse med ärtprotein utgör sista länken i en lång kedja, där varje enskild länk har bidragit med något gott till jord, klimat, människor och djur. Vi har sett ärtorna växa på åkrarna i södra Sverige - och vi vet både hur och var vår råvarorna förädlas till högvärdigt protein.  


Framställningen av vårt våra svenskodlade ärtprotein sker med hjälp av en ren, mekanisk metod som använder lite energi och eliminerar behovet av kemikalier. Ingenting går alltså till spillo!

Om Svenskt Havreprotein

WellAware havreprotein är tillverkat i Sverige från svenskodlad havre (Avena sativa) och innehåller cirka 50% protein. Det är veganvänligt, osötat och utan tillsatser.


Proteinpulvret har en mild, angenäm smak och blandar sig lätt med vätska. Använd i smoothies, för matlagning eller bakning för att höja proteininnehållet.


Förutom det generösa innehållet av protein, innehåller havreprotein även fett i form av havreolja som finns naturligt i växten. Havreolja har en mycket nyttig fettsammansättning och innehåller generöst av enkelomättade och fleromättade fettsyror.


Vidare innehåller havreprotein en betydande mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler så som järn, magnesium, zink, B-vitaminer, vitamin K och vitamin E. Man hittar dessutom andra mycket intressanta växtämnen så som avenanthramider, avenasteroler och lignaner, samt betaglukaner, vilket är lösliga fibrer.

Certifierad av I'm Vegan

Våra svenskodlade protein är alla certifierade av "I'M VEGAN", vilket innebär att vi har gjort det tråkiga jobbet åt dig. Alla ingredienslistor är luslästa för att kunna garantera att produkten uppfyller de krav som Djurens Rätt ställer på veganska produkter


I’M VEGAN är en veganmärkning som gäller både livsmedel, hygienartiklar och kosmetika. I’M VEGAN är varumärkesregistrerad av Djurens Rätt som är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

MER INSPIRATION