Kreatin WellAware

Guide: Vad är kollagen? Allt du behöver veta!

Artikel - September 2022

Består din diet av mycket skinn, brosk och inälvsmat? Om svaret är nej, är sannolikheten stor att din kropp hade mått bra av en extra dos kollagen. Kollagen är nämligen otroligt viktigt för alltifrån vår hud, till våra vävnader och inre organ.


Men vad är kollagen, varför är det bra och varför ska man äta det? I denna guide har vi sammanställt allt du behöver veta om det populära proteinet.

Kort om kollagen

Förr var det vanligt att vi fick i oss kollagen genom dieter som innefattade mycket inälvsmat, brosk och skinn. Idag är denna typ av diet mindre vanlig, och för att vi ska få i oss den mängden kollagen vår kropp behöver, är tillskott med kollagenprotein ett bra alternativ.


Kollagen är ett protein som kroppen producerar själv, och består av aminosyror. De främst förekommande aminosyrorna i kollagenproteinet är prolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin.


Kroppens produktion av kollagen minskar med ungefär 1% per år efter 25 års ålder, vilket innebär att vi behöver få i oss mer kollagen för att upprätthålla optimal kollagennivå. Ytterligare faktorer som kan bidra till minskad kollagenproduktion är även socker, rökning, stress och UV-strålning.

Kollagen WellAware

Kollagenets bakgrund

I Norden har kollagen under senare år fått mycket (välförtjänt) uppmärksamhet, men faktum är kollagenets många fördelar har nyttjats sedan lång, lång tid tillbaka.


Namnet kollagen kommer från Grekiskans kólla, som betyder lim. Man har hittat spår sedan tusentals år tillbaka av kollagen, där det använts som just lim för att hålla samman pilbågar m.m. Även idag brukar kollagenet beskrivas som "kroppens lim", då det återfinns i alla våra vävnader, hud, senor, leder och våra inre organ.

Kollagen idag

Kollagen har sedan många år tillbaka varit ett mycket populärt tillskott i länder som Japan och Korea. Där används kollagentillskott ofta dagligen, och anses vara ett vanligt och viktigt livsmedel som går att köpa på närmaste livsmedelsbutik.


I Europa och Norden har kollagenet uppmärksammats mer och mer under de senaste åren, vilket är förståeligt. Att tillföra kollagen till din kost kommer nämligen med många positiva effekter, vilka vi går igenom längre ner.


Kollagen WellAware

DÄRFÖR BEHÖVER VI KOLLAGEN

Vart kommer kollagen ifrån?

Kollagen finns naturligt i brosk, ben, hud, hår, naglar och slemhinnor. Genom att äta mycket inälvsmat, skinn eller benbuljong med avkok från nötkreatur eller fisk, kan vi få i oss kollagen via vår diet.


Den sammansättning av aminosyror som kollagen består av, är just den sammansättning vår kropp behöver för att kunna producera eget kollagen. Med tanke på kollagenets ursprung, och att det är just denna optimala sammansättning av ämnen som kollagen har som skapar kollagenproduktionen, finns det inget veganskt kollagen.


Även de som äter rikligt med kött, behöver med stor sannolikhet tillföra extra kollagen. Köttet vi äter idag består nämligen av rena muskler, vilket innebär att kollagenproteinet saknas.

Vad gör kollagen i kroppen?

I kroppen används kollagenproteinet som byggstenar för allt ifrån hud, vävnader, inre organ och leder. Vår kropp består av hela 30 % kollagenprotein, och vår hud består till hela 70% av kollagen.


När vi får i oss kollagen påbörjas den så kallade kollagensyntesen i kroppen. Kollagenet som vi får i oss bryts ner till aminosyror, som sedan tillgodoses och nyttjas av kroppen i form av att återskapa kollagenproteinet. Att ta tillskott med hydrolyserat kollagen innebär att kollagenet är förspjälkat, och bidrar därmed till en ännu mer effektiv kollagensyntes.

Vad är kollagen bra för?

Kollagen är ett fiberprotein som utgör en viktig byggsten i kroppen och brukar liknas vid ett klister som håller ihop allt. Kollagenet ger nämligen stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, hår, naglar och brosk.

6 snabba fakta om kollagen

  1. Huden består av 70 % kollagen.
  2. 30% av allt protein i kroppen består av kollagen.
  3. Kollagen bygger upp hud, hår, naglar och brosk.
  4. Efter 25 års ålder minskar kroppens kollagenproduktion med cirka 1 % varje år.
  5. Kollagen kan minska värk i leder.
  6. Kollagenproduktionen kan minska i förtid av rökning, miljöföroreningar och solens farliga strålar (UV-strålar).

Hur mycket kollagen behöver man?

Eftersom att kroppens kollagenproduktion avtar snabbare än produceringen av kollagen efter 25 års ålder, är det en god idé att tillsätta extra kollagen till din diet redan idag – oavsett ålder.


I dagsläget finns inget rekommenderat dagligt intag när det kommer till kollagen, men god effekt ges vid tillskott på 10-15 gram per dag och märkbara resultat är som vanligast efter 3-6 månader.

Kollagen WellAware

OLIKA TYPER AV KOLLAGEN

Kollagenproteinet finns i många olika former i kroppen och är indelat i 16 olika typer. De vanligaste typerna av kollagen är typ 1, typ 2 och typ 3.


En tumregel när det kommer till kollagen är att fylla på med samma kollagenprotein som man önskar nyttja. Med andra ord, söker du ett kollagen som ger effekt på huden, bör du välja ett kollagenprotein som är skapat av samma typ som huden består av, i detta fall främst kollagen 1. Låt oss gå igenom varje typ nedan.

KOLLAGEN TYP 1

Kollagen typ 1 står för omkring 90% av vår kropps kollagen. Detta kollagen kommer främst från nötkreatur och bidrar till kroppens normala funktion för hud, hår, naglar, senor, ligament, tänder och ben.

Kollagen typ 1 är bra för dig som

Önskar du minska synligheten av fina linjer samt få starkare och tjockare hår och naglar är kollagen typ 1 ett bra tillskott. Även senor, ligament och ben kan stärkas med hjälp av kollagen typ 1.


Även problem som läckande tarm, som idag dessvärre är relativt vanligt på grund av stress och dålig kosthållning, kan lindras med hjälp av kollagen typ 1.

Kollagen typ 1 finns främst i

Bovint kollagen.

KOLLAGEN TYP 2

Kollagen typ 2 finns främst i ledvätska, brosk och ben.

Kollagen typ 2 är bra för dig som

Vill du ha hjälp vid problem med leder eller önskar förbättra din ledhälsa är kollagen typ 2 tillskottet du vill kika extra på. Kollagen typ 2 är nämligen det främst förekommande proteinet i ledbrosk.

Kollagen typ 2 finns främst i

Marint kollagen eller kollagen av kyckling.

KOLLAGEN TYP 3

Kollagen typ 3 finns i blodkärl och muskler, men även denna typ återfinns i huden.

Kollagen typ 3 är bra för dig som

Vill du förbättra återhämtning efter träning, förbättra ledhälsa och samtidigt ge din hy lite extra kärlek är tillskott med kollagen typ 3 ett bra alternativ.

Kollagen typ 3 finns främst i

Bovint kollagen.

VILKET KOLLAGEN ÄR BÄST?

Olika typer av kollagenprotein har olika egenskaper. Beroende på av vilken anledning du vill tillföra kollagen i kosten, finns det olika alternativ att välja bland:

HYDROLYSERAT KOLLAGEN

Hydrolyserat kollagen är ett protein som redan är nedbrutet, eller förspjälkat, och är lätt för kroppen att bryta ner. Hydrolyserat kollagen kan ha både marint och bovint ursprung, och tas vanligtvis i pulverform.

WellAware Collagen Beauty

WellAware Collagen Beauty innehåller 100 % hydrolyserat kollagen av bovint ursprung. Det är fritt från tillsatser och har en neutral smak. En skopa (10 gram) blandas med valfri vätska, varm eller kall.

BOVINT KOLLAGEN

WellAware Premium Clean Collagen

WellAware Premium Clean Collagen innehåller hydrolyserat kollagen från bovint ursprung. Kollagenpulvret är Paleo-vänlig, helt utan smak och kan blandas med valfri vätska.

MARINT KOLLAGEN

Marint kollagen kommer, som namnet antyder, från fisk. Till skillnad från bovint kollagen är molekylerna i marint kollagen mindre, vilket gör de enklare för kroppen att ta upp. I marint kollagen finner man främst kollagen typ 1 och typ 2, vilket kan minska rynkor samt förbättra hudstruktur och bindväv.

Premium collagen marine

WellAware Premium Collagen Marine Ananas innehåller marint hydrolyserat kollagen tillsammans med hyaluronsyra, zink och selen.

När ska man äta kollagen?

Kroppens egen kollagenproduktion avtar med åldern. Från 25 års ålder avtar produktionen av kollagen med ungefär 1% per år, vilket i sin tur innebär att vi behöver få i oss mer kollagen desto äldre vi blir. Detta innebär att det kan vara en god idé att börja med kollagentillskott runt 25 års ålder och framåt.


Har du andra besvär såsom ledvärk, problem med läckande tarm, håravfall eller liknande finns det dock ingenting som säger att du inte kan börja med kollagen vid en yngre ålder.

Om WellAware

WellAware® är ett svenskt varumärke med ett brett utbud av kosttillskott, hälsokost och träningstillbehör för dig som vill optimera din träning. Alla produkter är tillverkade i svenska fabriker och är alltid av högsta möjliga kvalitet. Vi har ett stort fokus på att skapa produkter med naturliga och goda smaker – utan artificiella färgämnen.


Vi hoppas att denna guide hjälper dig att få bättre inblick av hälsofördelarna med kollagen. Har du frågor eller funderingar? Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss!

FLER VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR KOPPLADE TILL "VAD ÄR KOLLAGEN?"

I vilka livsmedel finns kollagen?

Anledningen till att det är så bra att ta tillskott av kollagen beror på att det är svårt för oss att få i oss kollagen via maten. För att få i oss kollagen via maten behöver vi nämligen äta livsmedel som är rika på kollagen.


Livsmedel som är rika på kollagen är till bland annat brosk, skinn, ben och inälvsmat. Förutsatt att vi behöver få i oss åtminstone 10 gram kollagen per dag, krävs en stor mängd av dessa livsmedel för att tillgodose kollagenbehovet hos en vuxen person.

Finns det veganskt kollagen?

Nej. Eftersom kollagenproteinet återfinns i delar av djur, finns det idag ingen möjlighet att framställa veganskt kollagen.


Är du vegan och önskar ta del av de positiva effekterna som kollagenet bidrar med, finns det dock tillskott som innehåller vissa av de aminosyror som kollagenet består av, eller så kallade "Kollagen boosters", som istället stöttar kroppens egen kollagenbildning.

Fråga oss om du är osäker på vad som passar just dig, eller kika igenom vårt utbud av aminosyror här.

Är det bra att äta kollagen?

Ja, de många positiva effekterna av kollagentillskott uppenbarar sig efter ca. 3 månader. Många upplever dock förändringar i hud, hår, leder etc snabbare än så.


Det finns idag inte heller några kända biverkningar av kollagentillskott. Har du känslig mage kan det dock vara en god idé att vänja in sig med kollagenpulvret i dieten, och inte börja med full dos direkt.

Kollagen och c-vitamin

Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning i kroppen. Vi får ofta i oss C-vitamin via vår dagliga kost, men det kan även tas som tillskott.


På WellAware har vi tagit fram tillskottet WellAware Collagen + Vitamin C & Zink, för dig som söker en produkt där du får allt i ett.

Hur mycket kollagen bör man få i sig per dag?

Det finns idag inget dagligt rekommenderat intag när det kommer till kollagen. Vi och våra kunder upplever dock att bäst effekt kommer vid ett dagligt intag på 10-15 gram.

MER INSPIRATION