Proteinpulver WellAware

Guide: Vilket är det bästa proteinpulvret att välja?

Det finns en hel del olika proteinpulver och kosttillskott att välja bland idag, men det kan vara svårt att veta vilket proteinpulver som passar just dig, din träning och dina preferenser bäst.


Därför har vi sammanställt denna enkla guide för att hjälpa dig hitta rätt proteinpulver för just dig och dina behov. Oavsett om du vill gå ner i vikt, bygga muskler eller helt enkelt hitta ett protein för din känsliga mage, hjälper vi dig att hitta rätt.

Vad är protein?

Protein består av viktiga aminosyror som bidrar till muskelcellernas uppbyggnad. Det finns 20 olika aminosyror som kategoriseras enligt essentiella aminosyror eller icke-essentiella aminosyror.


Här kan du läsa mer om olika aminosyror och dess funktioner


Protein brukar ofta kopplas samman med styrketräning och att bygga stora muskler. Tyvärr så misstar sig många idag på proteinets viktiga roll i vår kropp. Oavsett om du tränar eller inte, krävs nämligen en viss mängd protein endast för att vi ska kunna bibehålla våra muskler. Proteinpulver är inte heller klassat som ett kosttillskott i Sverige, utan som ett livsmedel.

Hur många gram protein behöver man per dag?

Hur många gram protein du behöver varje dag beror på din livsstil, samt om du önskar att öka i muskelmassa eller endast behålla den. Nedan har vi tagit fram två exempel som kan användas som referenser när du räknar ut ditt dagliga behov av protein.

Exempel för dig som inte tränar

I detta exempel utgår vi från att du är en person som väger 70 kg och inte tränar alls.


En person som inte tränar behöver ett proteinintag på ca. 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt för att bibehålla sina muskler.


Du behöver med andra ord ett dagligt proteinintag på ca. 105 gram för att behålla den muskelmassa du redan har.


För att få i dig 105 gram protein via din kost, krävs det att du äter ca. 400 gram kyckling, 525 gram lax, 9 st ägg eller 300 gram sojabönor – om dagen.

Exempel för dig som tränar

I detta exempel utgår vi från att du är en person som väger 70 kg och styrketränar för att öka i muskelmassa och styrka.


En person som styrketränar behöver ett dagligt proteinintag på ca. 2 gram protein per kilo kroppsvikt för att öka i muskelmassa.


Du som tränar behöver alltså få i dig ännu mer protein än någon som endast vill bibehålla sin muskelmassa. Här är rekommendationen ett dagligt proteinintag på 140 gram.


För att du ska lyckas få i dig rätt mängd protein via kosten behöver du då äta ca. 550 gram kyckling, 700 gram lax, 12 ägg eller 400 gram sojabönor – varje dag.

Rätt mängd protein per dag med hjälp av proteinpulver

Att få i dig ovan nämnda mängd protein via kosten varje dag kommer, förutom att svida lite i plånboken, även med stor sannolikhet påverka matsmältningen. Ett snällare alternativ för både magen och plånboken är att istället välja proteinpulver för att få i dig det dagliga intaget av protein.


Proteinpulver ger dig möjligheten att få ett högt proteinintag varje dag, utan att behöva äta särskilt mycket. Några väldigt bra och enkla sätt att få i dig extra protein via kosten är till exempel att blanda i lite proteinpulver i din gröt, göra en klassisk proteinshake eller använda proteinpulver i din matlagning.

Fördelar med proteinpulver

Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna är den rekommenderade dosen av protein varje dag ungefär 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt för dig som inte tränar och ungefär 2 gram protein per kilo kroppsvikt för dig som tränar och vill öka i muskelmassa och styrka.


Många, särskilt kvinnor, har svårt att få i sig tillräckligt med protein via kosten. Protein är kroppens byggstenar och är mycket viktiga för att vi ska kunna hålla oss hälsosamma och starka. Att få i sig tillräckligt med protein varje dag bidrar till både förbättrad hy, sömn och uthållighet. Många upplever även att ett ökat proteinintag dessutom gör dem piggare.


Anledningen till att det är bra att ta proteinpulver, som ett komplement till en varierad kost, beror helt enkelt på att du effektivt kan få i dig tillräckligt med protein, utan att egentligen behöva äta mer.

Olika typer av proteinpulver

På WellAware erbjuder vi ett stort sortiment av svensktillverkade proteinpulver i många goda smaker. Oavsett om du är vegan, glutenintolerant, laktosintolerant eller helt utan preferenser har vi ett proteinpulver för dig.


Våra proteinpulver är baserade på protein från bland annat:

  • Mjölkprotein
  • Blandprotein
  • Veganskt protein

Nedan har vi sammanställt våra proteinpulver för att enkelt ge dig en överblick av vilket proteinpulver som passar dig bäst. De parametrar vi har valt att utgå från är huruvida proteinpulvret är:


- Veganskt

- Laktosfritt

- Glutenfritt

- Svensktillverkat

- Passande för viktnedgång

- Passande för muskeluppbyggnad

- Tas upp av kroppen snabbt

- Lättsmält

- Finns i flera olika smaker.

Proteinpulver för veganer och vegetarianer

Veganer och vegetarianer har i regel svårare att få i sig en bra mängd protein per portion på grund av bristen av kött i kosten. Att komplettera proteinintaget med hjälp av ett proteinpulver är därför ett bra alternativ för dig som är vegan och är i behov av att öka ditt intag.


Proteinpulver som rekommenderas för veganer och vegetarianer från WellAware är:

WellAware Sojaprotein

Sojaprotein WellAware

199 kr / 500 gram

Gram protein per portion: 18,2 gram

Typ av protein: Sojaproteinisolat

Proteinhalt: 90%


Veganskt - Laktosfritt - Svensktillverkat - Passande för viktnedgång - Passande för muskeluppbyggnad - Tas upp av kroppen snabbt - Lättsmält - Finns i flera olika smaker

WellAware Sojaprotein är ett fullvärdigt protein och ett bra val för veganer och vegetarianer. Proteinpulvret innehåller samtliga av de nio essentiella aminosyrorna och passar både som måltidsprotein och i samband med träning. Detta protein kan du blanda med antingen vatten eller veganska alternativ för mjölk.


Proteinpulvret innehåller 100% sojaproteinisolat och är ett av våra bästa proteinpulver för dig som är vegan eller vegetarian, med en mycket hög proteinhalt på hela 90%. Detta innebär i sin tur att WellAware Sojaprotein även har en mycket låg andel fett och kolhydrater och passar därför dig som vill gå ner i vikt, men samtidigt öka ditt proteinintag, samt dig som vill bygga muskler.

WellAware Veganprotein

Veganprotein WellAware

199 kr / 500 gram

Gram protein per portion: 15,8 gram

Typ av protein: Blandprotein

Proteinhalt: 79%


Veganskt - Laktosfritt - Svensktillverkat - Passande för muskeluppbyggnad

WellAware Veganprotein innehåller en blandning av olika växtprotein och passar därför särskilt bra för dig som är vegan eller helt enkelt föredrar ett vegetabiliskt proteinpulver.


Som vegan är det extra viktigt att bredda med olika typer av protein för att säkerställa att du får i dig samtliga av de nio essentiella aminosyrorna. Många veganska proteinkällor saknar idag någon eller några av de essentiella aminosyrorna, vilket innebär att ett blandprotein är ett mycket bra alternativ för just veganer.

WellAware Ärtprotein

Ärtprotein WellAware

199 kr / 500 gram

Gram protein per portion: 21 gram

Typ av protein: Ärtprotein

Proteinhalt: 80%


Veganskt - Laktosfritt - Glutenfritt - Svensktillverkat - Passande för viktnedgång - Passande för muskeluppbyggnad - Tas upp av kroppen snabbt - Lättsmält - Finns i flera olika smaker.

WellAware Ärtprotein är ett ekologiskt protein, helt fritt från tillsatser. Ärtproteinet är ett av våra mest populära veganska proteinpulver då det är mycket lättsmält för magen, är kolesterolfritt och har en låg andel kolhydrater och fett.


Detta proteinpulver är det bästa proteinpulvret för dig med känslig mage och kan tas upp snabbt av kroppen. Du kan blanda proteinpulvret med vatten eller mjölk (veganskt alternativ till mjölk om du är vegan) och ta det direkt efter träning eller som mellanmål.

Icke-veganska eller animaliska proteinpulver

Om du inte är vegan, vegetarian eller har problem med IBS eller laktosintolerans är animaliska eller icke-veganska proteinpulver att föredra. Detta beror på att de veganska proteinkällorna ofta saknar ett fullvärdigt innehåll av aminosyror och helt enkelt saknar några av de essentiella aminosyrorna.


Icke-veganska proteinpulver å andra sidan, innehåller ofta fullvärdigt protein med alla de viktigaste aminosyrorna. Nedan hittar du några av våra mest populära proteinpulver med fullvärdigt protein:

WellAware Whey 100

Whey100 WellAware

299 kr / 850 gram

Gram protein per portion: 25,9 gram

Typ av protein: Vassleproteinisolat (mjölkprotein)

Proteinhalt: 74%


Glutenfritt - Svensktillverkat - Passande för viktnedgång - Passande för muskeluppbyggnad - Tas upp av kroppen snabbt - Lättsmält - Finns i flera olika smaker

WellAware Whey 100 är ett proteinpulver som består av fullvärdigt protein från vassle. Proteinpulvret kommer i flera olika goda smaker och passar både dig som vill gå ner i vikt och behålla muskelmassa, eller dig som vill bygga muskler och gå upp i vikt.


Proteinpulvret kan tas innan eller efter träning och som mellanmål för dig som vill öka det dagliga proteinintaget. Whey 100 är ett proteinpulver med ett proteininnehåll på hela 25,9 gram per portion och kan blandas med vatten eller mjölk i din shaker för bästa effekt.

Whey 100 består av vassleproteinisolat, vilket innebär att det är en renare form av vassleprotein. Isolatet har filtrerats ytterligare en gång, vilket ger en ännu mer koncentrerad form av protein än vasslekoncentrat.


Vassleisolat är inte helt laktosfritt, men har en låg koncentration av mjölksocker och är med andra ord låglaktos.

WellAware Whey 80

Whey80 WellAware

299 kr / 1 kg

Gram protein per portion: 18 gram

Typ av protein: Vassleproteinkoncentrat (mjölkprotein)

Proteinhalt: 60%


Glutenfritt - Svensktillverkat - Passande för muskeluppbyggnad - Tas upp av kroppen snabbt - Finns i flera olika smaker

WellAware Whey 80 är ett proteinpulver på vassleproteinkoncentrat. Detta proteinpulver ska särskilt användas av dig som tränar, vill bygga muskler och gå upp i vikt. 


Proteinpulvret är ett fullvärdigt protein, vilket innebär att det innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna.


Whey 80 är ett Whey-protein med låg fetthalt och kommer i flera goda smaker.

WellAware Gainer

Gainer WellAware

299 kr / 2300 gram

Gram protein per portion: 14 gram

Typ av protein: Kombination av vassleprotein, havreprotein och kolhydrater

Proteinhalt: 14%


Svensktillverkat - Passande för muskeluppbyggnad - Tas upp av kroppen snabbt - Lättsmält - Finns i flera olika smaker

WellAware Gainer är ett proteinpulver för dig som vill öka i vikt och muskelmassa.

Vår gainer innehåller en kombination av proteiner och kolhydrater, och är dessutom berikad med vitamin D och vitamin B6. Gainern är ett näringstillskott som utformats för att ge dig bra återhämtning och muskeluppbyggnad efter ett hårt träningspass, eller för dig som har svårt att öka i vikt. Proteinpulvret har ett högt innehåll av fett och kolhydrater och är ett riktigt bra proteinpulver för dig som vill bli större.


WellAware Kasein

Kasein WellAware

329 kr / 1 kg

Gram protein per portion: 18 gram

Typ av protein: Kasein (mjölkprotein)

Proteinhalt: 72%


Glutenfritt - Svensktillverkat - Passande för viktnedgång - Passande för muskeluppbyggnad - Finns i flera olika smaker

WellAware Kasein är ett långsamt protein som tar lång tid för kroppen att bryta ner.

Proteinpulvret har en hög andel protein och brukar rekommenderas att ta på kvällen. Detta beror på att kasein ger en fördröjd frisättning av aminosyror som helt enkelt frigörs under en längre period.


Kasein främjar muskelsyntesen medan du sover (förutsatt att du äter eller dricker det på kvällen) och ger en lång, stabil mättnadskänsla. Av den anledningen brukar kasein även rekommenderas för dig som vill gå ner i vikt, samtidigt som du önskar öka i muskelmassa.

Om WellAware

WellAware® är ett svenskt varumärke med ett brett utbud av kosttillskott, hälsokost och träningstillbehör för dig som vill optimera din träning. Alla produkter är tillverkade i svenska fabriker och alltid av högsta möjliga kvalitet. Vi har ett stort fokus på att skapa produkter med naturliga och goda smaker utan artificiella färgämnen.


Vi hoppas att denna guide hjälper dig att få bättre insikt om några av de olika typer av proteinpulver som finns i vårt sortiment. Har du frågor eller vill veta mer om våra proteinpulver? Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss!

Vanliga frågor och svar kopplade till "Vilket är det bästa proteinpulvret att välja?"

Hur vet man om proteinpulvret är bra?

För att hitta ett bra proteinpulver är det en god idé att kolla på produktens ingredienser. Välj gärna ett proteinpulver med hög proteinhalt och koncentration av proteinet i fråga och undvik proteinpulver med socker och artificiella färgämnen, samt taurin eller glutamin som andra ingrediens.

Vilket protein är nyttigast?

Vassleprotein är ett fullvärdigt protein och klassas därför som ett av de nyttigaste proteinerna. Att ett protein är fullvärdigt innebär att det innehåller samtliga av de viktiga aminosyror som kroppen inte själv kan skapa.

Proteinpulver före eller efter träning?

Att säga exakt när ett proteinpulver ska tas råder det skilda meningar om. Proteinpulvrets syfte är att bidra till kroppens muskeluppbyggnad, och när vi tränar bryter vi ner kroppens muskelprotein fram tills det att vi förser kroppen med nytt protein.


I det stora hela är det med andra ord inte viktigast när du får i dig protein under dagen, utan att du får i dig tillräckligt.

MER INSPIRATION