Kikärtsprotein WellAware

Guide: Veganska proteinpulver – vad är det?

Artikel - Oktober 2022

Kött har sedan länge ansetts vara vår huvudsakliga källa till protein, men tack vare ett mer miljömedvetet samhälle finns allt fler alternativ av produkter som underlättar en vegetarisk eller vegansk livsstil.


Veganska proteinpulver är inte bara ett bra sätt för veganer och vegetarianer att få i sig extra protein, utan är även ett mycket bra alternativ för dig som är känslig mot laktos, eller lider av IBS.


Men vad finns det egentligen för veganska proteinpulver, och vilket protein är bäst att välja som kosttillskott? I artikeln nedan guidar vi dig genom vilket veganskt proteinpulver som bäst lämpar sig för just dig och dina mål.

Innehåll

Kort om protein

Att få i sig tillräckligt med protein (ca. 1,5 - 2 gram per dag per kilo kroppsvikt) är viktigt för att kunna bibehålla eller bygga muskler, men proteinet i kroppen används också för att bilda enzymer och hormoner, samt bygga upp kroppens celler.


Protein brukar därför ofta beskrivas som kroppens byggstenar, och brist på protein kan leda till bland annat håravfall, trötthet och svaghet.


Protein består av olika aminosyror och beroende på om kroppen själv kan skapa aminosyrorna, delas de upp i kategorierna essentiella aminosyror och icke-essentiella aminosyror.


Läs mer om aminosyror 

Kikärtsprotein WellAware

Hur får man i sig tillräckligt med protein som vegan?

För dig som är vegan är det extra viktigt att vara uppmärksam på hur mycket protein du får i dig via kosten.

Vanliga vegan protein är:

 • Soja
 • Ärtor
 • Bönor
 • Linser
 • Tofu
 • Nötter

Skillnaden mellan de veganska proteinkällorna och protein från kött eller mjölkprodukter, är att det veganska proteinet ofta brister i mängden essentiella aminosyror. För att säkerställa att du som vegan får i dig samtliga av dessa, är det därför en god idé att komplettera din kost med produkter som gör att ditt intag av aminosyrorna blir helt komplett.

Vilka proteinkällor finns i veganska proteinpulver?

Vi på WellAware är stolta över att kunna erbjuda flera typer av veganska proteinpulver med fullvärdigt protein, utan att behöva tumma på smaken.

Våra veganska proteinpulver är baserade på:

 • Soja
 • Ärtor
 • Kikärtor
 • Hampa
 • Havre
Havreprotein WellAware

Vilket protein är bäst för veganer?

På samma sätt som animaliska eller icke-veganska proteinpulver kan tjäna olika syften, finns det även olika varianter av veganska proteinpulver som passar bättre eller sämre beroende på vilket resultat du är ute efter.


Nedan har vi sammanställt några vanliga utgångspunkter för dig som vill hitta ett veganskt proteinpulver som ska fungera efter just dina behov.

Vilket veganskt proteinpulver är bäst för att bygga muskler?

För muskelbyggnad är det viktigt att du får i dig ett fullvärdigt protein, och du bör också välja ett proteinpulver med högt proteininnehåll.


För att bygga muskler brukar man säga att proteinintaget bör ligga på ungefär 2 gram per dag, per kilo kroppsvikt. När du tränar och bygger muskler är det viktigt att du väljer ett proteinpulver med en fullvärdig aminosyraprofil, även kallat fullvärdigt protein, som innehåller samtliga av de nio essentiella aminosyrorna.


Av våra veganska proteinpulver finns det två produkter som lämpar sig särskilt bra för dig som vill bygga muskler:

Vilket veganskt proteinpulver är bäst för hud, hår, brosk och naglar?

L-lysin återfinns i våra kroppar i bland annat kollagen som byggsten i brosk, hår, hud och naglar. (I fri form kallat L-leucin).


För dig som är intresserad av att förbättra hud, hår, brosk och naglar brukar proteintillskott av kollagen rekommenderas. Tyvärr finns det inga veganska kollagenpulver idag, då kollagenpulver baseras på restprodukter från fisk eller djur. Däremot kan du välja proteinpulver som innehåller en större mängd lysin för att det bidrar till  kollagenproduktionen i kroppen.


Ärtprotein är ett veganskt proteinpulver som är rikt på lysin. Protein av ärta är dessutom mycket lättsmält för magen, och har en låg andel kolhydrater och fett.

Vilket veganskt proteinpulver är bäst för känslig mage?

För dig med känslig mage, IBS eller laktosintolerans är ett lättsmält proteinpulver rätt väg att gå.


Edestin är en aminosyra som är mycket lättsmält, och som det finns rikligt av i hampaprotein. Utöver att vara lättsmält är även hampaprotein ett potent, fullvärdigt proteinpulver som innehåller en stor mängd (ca. 50%) vitaminer, mineraler och fettsyror.

Vilket veganskt proteinpulver är bäst för soja- eller glutenallergiker?

För dig som söker ett proteinpulver fritt från gluten, soja, mjölkprotein och laktos är kikärtsprotein det bästa valet.


Kikärtsproteinet är ett protein som innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna, förutom aminosyran metionin. För att säkerställa att du får i dig samtliga aminosyror är det bra att komplettera ditt intag av kikärtsprotein med andra livsmedel som innehåller metionin, såsom mandel, pistagenötter eller cashewnötter.

Veganska proteinpulver från WellAware

Om WellAware

WellAware® är ett svenskt varumärke med ett brett utbud av veganska proteinpulver och andra kosttillskott, hälsokost samt träningstillbehör för dig som vill optimera din träning. Alla produkter är tillverkade i svenska fabriker och alltid av högsta möjliga kvalitet. Vi har ett stort fokus på att skapa produkter med naturliga och goda smaker utan artificiella färgämnen, eller onödiga tillsatser.


Vi hoppas att denna guide hjälper dig att få bättre insikt om några av de olika typer av veganska proteinpulver som finns i vårt sortiment. Har du frågor eller vill veta mer om våra proteinpulver? Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss!

I´m vegan WellAware

Certifierad av I'm Vegan

WellAware är certifierade av "I'M VEGAN", vilket innebär att vi erbjuder produkter och kosttillskott utan innehåll av animalier.


I’M VEGAN är en veganmärkning som gäller både livsmedel, hygienartiklar och kosmetika. I’M VEGAN är varumärkesregistrerad av Djurens Rätt som är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.


Denna märkning innebär att vi har gjort det tråkiga jobbet åt dig. Alla ingredienslistor är luslästa för att säkra att produkten uppfyller de krav som Djurens Rätt ställer på veganska produkter.

Upptäck några fler av de veganska produkter som finns i vårt sortiment:

Vanliga frågor och svar om veganska proteinpulver

Vilka livsmedel innehåller protein?

Vi får i oss protein via kosten när vi äter bland annat fisk, ägg eller kött. För dig som är vegan, vegetarian, eller av andra anledningar inte kan äta animaliska produkter, är sojabönor, kikärtor och havre bra proteinkällor.

Vilket är det bästa veganska proteinpulvret?

För att svara på denna fråga, bör du även fundera över i vilket syfte du önskar ta proteinpulver.


Om du tränar mycket, och vill bygga muskler är till exempel WellAware Sojaprotein ett bra alternativ, tack vare sin höga proteinhalt.


Om du istället endast önskar att fylla ditt dagliga behov av protein, är till exempel WellAware Ärtprotein Choklad som ett bra alternativ. WellAware Ärtprotein Choklad är ett ekologiskt protein som är mycket lättsmält för magen, samtidigt som det innehåller en låg fetthalt och är fri från både kolesterol och tillsatt socker.

Är veganskt proteinpulver bättre?

Om du har IBS, känslig mage eller av andra anledningar väljer bort animaliska och icke-veganska alternativ från din kost, är veganska proteinpulver ett mycket bra sätt att tillgodose ditt dagliga behov av protein.

Är Whey-protein veganskt?

Whey, eller vassle som det heter på svenska, är ett så kallat mjölkprotein. Vassle är ett fullvärdigt protein, vilket innebär att det innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna. Veganska proteinpulver saknar dessvärre ofta någon av de nio essentiella aminosyrorna, vilket innebär att veganska fullvärdiga proteinpulver idag är relativt sällsynta.


Vi på WellAware har därför tagit fram ett fullvärdigt, veganskt alternativ till just vassle, med mycket hög proteinhalt (hela 90%). Är du vegan och söker ett fullvärdigt veganskt protein som alternativ för whey, kan vi därför rekommendera vårt WellAware Sojaprotein.

Är proteinpulver veganskt?

Idag finns det många veganska proteinpulver, med olika smak till olika pris och av olika kvalité. Du är välkommen att kontakta oss på WellAware om du behöver ytterligare information och hjälp att välja rätt proteinpulver som passar dig och dina behov.

MER INSPIRATION