Proteinpulver WellAware

VAD FINNS DET FÖR OLIKA PROTEINER?

Vad finns det för olika proteiner och vilket protein passar dig bäst? Oavsett om du vill bygga muskler, hitta ett protein för din känsliga mage eller behöver ett helt veganskt alternativ, hjälper vi dig att hitta rätt.


I denna artikel hjälper vi dig att få en bättre insikt i vilka proteiner vi erbjuder, och hur du använder dem på bästa sätt.

Artikeln innehåller:

Vad är protein?

Proteinet brukar ofta kopplas till träning och muskeluppbyggnad, men faktum är att det spelar en mycket större roll än så för din kropp. Protein brukar kallas för kroppens byggstenar och krävs för att bygga upp celler, samt bilda såväl hormoner som enzymer.

Varför använda proteinpulver?

För dig som vill öka din muskelmassa, öka i vikt eller komma i form med starkare och mer uthålliga muskler, är proteinpulver ett bra sätt att få i dig en extra dos av viktiga aminosyror som bidrar till muskelcellernas uppbyggnad, samtidigt som det effektiviserar återhämtningen.

Vad är det för skillnad mellan essentiella aminosyror och icke-essentiella aminosyror?

I protein finns 20 olika aminosyror, varav nio av dessa inte kan produceras av kroppen själv. Aminosyror som inte kan produceras av kroppen kallas för essentiella aminosyror. Till skillnad från icke-essentiella aminosyror behöver dessa tillsättas via den mat eller dryck vi får i oss. Icke-essentiella aminosyror kan kroppen själv producera vid behov, och behöver därför inte tillföras via tillskott eller mat.

Hur många gram protein per dag behövs?

Beroende på ålder, hur mycket du tränar och vilken typ av träning du utför, kan ditt behov av protein variera. Forskning har till exempel visat att många personer som är över 65 år kan behöva öka sitt proteinintag, bara för att klara av vardagliga sysslor.


Vill du öka i muskelmassa behöver du också öka ditt proteinintag, då proteinet används i kroppen för att bygga muskler. Några ungefärliga riktlinjer brukar dock vara:

  • Inte aktiv: 1 gram/kilo kroppsvikt
  • Regelbundet aktiv: 1,4 - 2 gram/kilo kroppsvikt

När ska jag använda proteinpulver?

Rätt mat är A och O för att du ska få de resultat du önskar av din träning. Samma sak gäller intaget av protein. Många tror att en proteinshake måste tas inom den första timmen efter avslutat träningspass för att ha någon verkan, men studier visar att upp till 0,4 gram protein per kilo kroppsvikt och måltid utspridda med 3 - 4 timmars mellanrum är ett minst lika lämpligt upplägg.


Du som tränar hårt och vill bygga muskler är förmodligen mest intresserad av muskeluppbyggnad. Studien att tolka, tjänar du troligen på att sprida ut ditt intag och håller du ett så högt proteinintag har du tillräckligt för alla andra vävnader också.

Olika typer av proteinpulver

På WellAware erbjuder vi ett stort utbud av olika svensktillverkade proteintillskott med olika smaker och funktioner. Bland våra proteintillskott hittar du alternativ som går att använda som bas i mat eller dryck av flera olika slag, till exempel smakrika smoothie bowls med protein, proteinpannkakor eller proteingröt.


Men, vilket protein ska användas och när? Vi har sammanställt en lista med våra populära proteiner, för att du snabbt och enkelt kan hitta rätt protein för dig och din kropp.

MJÖLKBASERAT PROTEINPULVER

Vassleprotein/Whey protein

Vassleprotein

Vad är vassleprotein?

Vassleprotein, eller Whey som det också kallas, är ett mjölkprotein som snabbt tas upp av kroppen tack vare de små molekylerna. Vassle är i grunden en naturlig biprodukt som skapas vid tillverkningen av ost.

Skillnaden mellan Whey80 Och Whey100

Det finns två olika typer av vassleprotein: Whey100 och Whey80. Skillnaden mellan de olika varianterna är att Whey100 är ett så kallat vassleisolat, medan Whey80 är ett vasslekoncentrat.


Vassleisolat (Whey100) innebär att produkten har genomgått en mer utförlig reningsprocess där större mängder laktos och fett, som annars kan komma från protein av olika slag, filtrerats bort. Även vasslekoncentratet (Whey80) genomgår en reningsprocess där en stor mängd fett och laktos har filtrerats bort, men detta protein har en något lägre proteinhalt och högre kalorimängd än Whey100.

För vem passar vassleprotein?

Vassleprotein passar dig som tränar hårt och vill ha snabb effekt av ditt protein. Proteinet är kalorisnålt (det mest kalorisnåla alternativet är Whey100) och har samtidigt en hög proteinhalt.


Om du går på diet eller har problem med laktosintolerans är Whey100 ett mycket bra alternativ. Trots att proteinet består av vassle, har laktosen filtrerats bort samtidigt som proteinhalten ökat i koncentration genom reningsprocessen.

Hur använder jag vassleprotein?

Vassleprotein är ett protein med tunn konsistens som du kan göra goda proteinshakes av, genom att bara blanda med vatten. Det går dessutom bra att blanda i smoothies, gröt eller med annan vätska för att tillgodose kroppens behov av proteiner under dagen.


Beroende på varför du tar proteinpulver, det vill säga om du gör det för att endast nå ett högre proteinintag i allmänhet eller om du gör det för att effektivisera resultatet av din träning, kan du äta vassleprotein direkt efter din träning eller utspritt under dagen som mellanmål.

KASEINPROTEIN

Kasein

Vad är kaseinprotein?

Kasein är ett "långsamt" protein, som ger en fördröjd frisättning av aminosyror. Tack vare de större molekylerna blir kroppens nedbrytningsprocess av kasein mer långdragen och aminosyrorna fördelas därmed i en jämnare takt till dina muskler. Kasein är ett mjölkprotein som ger dig en hög proteinhalt per gram.

För vem passar kaseinprotein?

Kasein passar dig som vill bygga muskler eller minska muskelförlust, och samtidigt gå ner i vikt. Kasein kan vara ett bättre alternativ än till exempel vassleprotein, om ditt mål är att gå ner i fettmassa. Detta beror bland annat på att kaseinproteinet ger en ännu längre mättnadskänsla än liknande proteiner.

Hur använder jag kasein?

Kaseinprotein ger en tjockare konsistens och bidrar ofta till en bättre mättnadskänsla än vad du får från andra proteiner. Eftersom detta protein bryts ner långsamt av kroppen ska du äta det på kvällen, eller som ett mellanmål på eftermiddagen. Många som äter kaseinprotein föredrar att göra det till en pudding, eller genom att tillsätta pulvret i maten.

GAINER

Gainer

Vad är Gainer?

Gainer består av en blandning av vassleprotein, havreprotein och kolhydrater. Sammansättningen av kolhydrater och protein ger din kropp både bränsle, återhämtning och möjlighet till muskeluppbyggnad efter hårda träningspass.


Förutom proteiner och kolhydrater innehåller våra gainers också tillsatt vitamin D och B6.

För vem passar gainer?

Vår gainer passar dig som har svårt att öka i vikt, eller vill öka ytterligare, och samtidigt optimera din återhämtning och uppbyggnad av muskelmassa efter hårda träningspass.

Att addera gainer till din kost är extra bra för att få i dig tillräckligt med proteiner, vitaminer och kolhydrater om du tränar flera gånger per dag.

Hur använder jag gainer?

Gainer är ett tillskott som ska tas direkt efter dina träningspass, eftersom att det är då dina muskler är som mest mottagliga för proteinerna och kolhydraterna som produkten består av. Detta proteinpulver måste blandas med vatten eller annan vätska och ska drickas som en vanlig proteinshake.


Tänk på att undvika produkter med snabba kolhydrater av denna typ på kvällen, då det kan påverka blodsockernivån och göra det svårare för dig att somna.

BLANDPROTEIN

Whey/oat

Whey/oat

Vad är Whey/oat?

WellAware Whey/Oat protein är ett så kallat blandprotein som består av en blandning av vassleprotein och havreprotein.


Vassleprotein i sig är ett så kallat fullvärdigt protein, det vill säga att det innehåller samtliga av de nio viktiga aminosyrorna som vår kropp behöver. Havreproteinet är i sin tur ett vegetabiliskt protein som bidrar med essentiella fettsyror och antioxidanter.

För vem passar Whey/Oat?

Whey/Oat passar dig som kanske inte får i dig tillräckligt med protein via din kost och söker ett pulver att använda i mat eller dryck. Whey/Oat proteinpulver hjälper även din kropp att snabba på återhämtningen av musklerna efter träning.

Hur använder jag Whey/Oat?

Det finns en rad olika tips och recept på sätt att äta Whey/Oat protein. Testa till exempel våra goda och proteinrika pannkakor.

VEGANSKA PROTEINPULVER

Många proteinpulver är baserade på mjölkprotein och innehåller livsmedel i form av ägg eller andra ingredienser som inte passar alla. Därför har vi även tagit fram ett brett sortiment av veganska proteinpulver.

Veganskt proteinpulver

VEGANPROTEIN

Vad är veganprotein?

Vårt veganprotein består av en blandning av proteiner från soja, havre, ärta och hampa med en hög proteinhalt på hela 80% per gram.

För vem passar veganprotein?

Veganprotein passar dig som föredrar vegetabiliska livsmedel, dig som önskar tillföra en större variation av växtbaserade källor till din mat eller dig med allergi/intolerans mot ägg eller laktos.

Hur använder jag veganprotein?

Ett veganskt proteinpulver kan blandas med växtbaserad dryck eller vatten som proteinshake, men är också god till veganska smoothie bowls m.m.

HAVREPROTEIN

Havreprotein

Vad är havreprotein?

Vårt havreprotein är tillverkat av svensk havre och innehåller förutom protein viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler.

För vem passar havreprotein?

Havreprotein passar dig som inte kan, eller vill, äta protein som innehåller mjölk eller ägg.

Hur använder jag havreprotein?

Proteinet kan användas med valfri vätska, i smoothies eller i matlagning för ett högre proteinintag.

KIKÄRTSPROTEIN

Kikärtsprotein

Vad är kikärtsprotein?

Kikärtsprotein är ett växtbaserat och ekologiskt proteinpulver utan extra tillsatser.

För vem passar kikärtsprotein?

Kikärtsprotein passar dig som är vegan eller vegetarian. Proteinet är även ett bra alternativ för dig med intolerans eller överkänslighet mot laktos, mjölkprotein, soja och gluten.

Hur använder jag kikärtsprotein?

Vårt ekologiska kikärtsprotein kan användas av dig som vill få i dig mer protein via maten du äter. Du kan till exempel laga goda kikärtspannkakor, baka proteinbröd – eller varför inte byta ut en bit kött mot goda kikärtsbiffar?

SOJAPROTEIN

Vad är sojaprotein?

Sojaprotein är ett växtbaserat proteinpulver med en mycket hög proteinhalt på hela 91% per gram. Proteinpulvret innehåller samtliga av de nio essentiella aminosyrorna.

För vem passar sojaprotein?

Sojaproteinet består av en mycket stor del protein och passar dig som söker ett växtbaserat alternativ utan mjölk och ägg.

Hur använder jag sojaprotein?

Det veganska proteinet passar som ett måltidsprotein, men kan även tas i samband med träning. Sojaproteinet kan blandas med valfri vätska till en god shake.

HAMPAPROTEIN

Vad är hampaprotein?

Hampaprotein är ett vegetabiliskt kosttillskott som innehåller 50% protein. Proteinet har samtliga av de nio essentiella aminosyrorna och är därför en fullvärdig proteinkälla. Med vårt hampaprotein får du även i dig vitaminer, mineraler, omega-3 och omega-6.

För vem passar hampaprotein?

Vad som gör hampaproteinet speciellt, är den höga halten av edestin som gör att din mage lättare ska kunna smälta proteinet. Hampaprotein passar därför särskilt bra för dig som har känslig mage. Detta protein har dessutom en stor mängd vitaminer och mineraler.

Hur använder jag hampaprotein?

Proteinet kan blandas med valfri vätska, eller användas i matlagning och bakning.

ÄRTPROTEIN

Vad är ärtprotein?

Vårt ärtprotein är fritt från tillsatser, kolesterol och har en låg fetthalt.

För vem passar ärtprotein?

Ärtproteinpulver passar dig som söker ett veganskt alternativ med låg fetthalt och utan kolesterol. Ärtprotein är också särskilt bra för dig som behöver ett lättsmält protein som är snällt mot magen.

Hur använder jag ärtprotein?

Ärtprotein kan användas i smoothies, matlagning och bakning.

Vilken produkt innehåller mest protein?

Vårt proteinpulver med högst proteinhalt är WellAware Sojaprotein Naturell som innehåller 90% protein per gram.

I vilka livsmedel finns protein?

Viktigt att ha med sig är att våra produkter är kosttillskott som inte bör användas som ett alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil. Du bör därför få i dig protein via maten du äter också.


Tittar man på mat med hög proteinhalt per gram är kött, fisk och baljväxter exempel på proteinrika livsmedel som står högt upp på listan. Exempel på vanliga livsmedel med hög proteinhalt per gram:


  • Kött
  • Soja
  • Ost
  • Fisk
  • Ägg
  • Baljväxter
  • Bönor
  • Linser

Vilket protein är bäst?

Det enkla, men svåra svaret, är: det beror på. Vilket protein som passar just dig och din kropp bäst beror på vilken effekt du är ute efter, vilka förutsättningar du har i dagsläget och vad du föredrar.


Är du vegan och upplever att du inte får i dig tillräckligt med protein genom din kost, finns det till exempel veganska proteinpulver som består av bönor, ärtor eller hampa. Många proteinpulver kan du faktiskt använda i mat eller bakning.


Har du andra behov och inga särskilda preferenser, utan snarare söker ett proteinpulver som kan hjälpa dig att förbättra din fysiska form, bli av med fett eller öka i muskelmassa finns till exempel gainer, kasein eller vassleprotein.


Möjligheterna är helt enkelt många många – och så även alternativen att välja mellan. Behöver du hjälp med att ta reda på vilket protein du ska välja och vilken mängd protein som passar dig och din livsstil bäst? Tveka inte på att höra av dig till oss, så hjälper vi dig.

MER INSPIRATION